Ontwerp van een nieuwe visuele identiteit voor Hockey Club Patria Aalst, analyse, ontwerp, productie en toepassingen digitaal.

HCPA, Hockey Club Patria Aalst, is de hockeyclub van Aalst en omstreken, met meer dan 280 leden.

Schermafbeelding HCPA homepage
Redesign HCPA website

Hockey Club Patria Aalst, rond 2009 als ‘Hockey Oiljst’ opgericht onder het enthousiasme van Ludovic Creemers, kende reeds een weliswaar korte traditie waarin het embleem en de rood-witte kleuren heilig waren.

Ik vond, als nieuw lid eind 2012 met respect voor de inspanningen tot dan, dat op vlak van ‘club-identiteit‘ alles wel wat krachtiger en beter kon en kreeg groen licht vanuit het bestuur daar iets aan te doen.

Weergave HCPA-lettertype FatFrank in alfabet
FatFrank gekozen als HCPA lettertype

Een eerste actie was de benadrukking van de naam HCPA, eerder dan Hockey Club Patria Aalst. Korter en krachtiger en in een navenant lettertype: FatFrank. In dezelfde beweging paste ik het logo aan.

logo HCPA aanpassing typo en positionering, aanpassing rode kleur

De combinatie van het lettertype, de clubkleuren rood-wit en het aangepaste club-logo, vormden de basis-set voor de vernieuwde visuele taal. Het ontwerp van de nieuwe website was een uitgelezen playground.

selectie van enkele schermen van de HCPA website gebaseerd op het grid-systeem

Een essentiële eerste stap bestond uit de analyse van de inhoud op de toenmalige website. Veel werd verwijderd, zo niet herschreven en zowat 70% werd bij-gecreëerd omwille van de nood aan en aanmaak van nieuwe hoofdrubrieken als de FAQ en van bindteksten verspreid over andere rubrieken. Pure copywriting met hockey als onderwerp, een dankbaar gegeven.

De overzichtelijke website werd ontworpen met het achterliggende idee dat deze structureel gebruik zou maken van Joomla als CMS. Wilm Thys hielp mij met de integratie in het Joomla-platform, met de data-koppelingen vanuit de Koninklijke Belgische Hockey Bond (KBHB) en verzorgt tot op vandaag de hosting.

copywriting, kort, simpel, krachtig in HCPA web-modules

Ik creëerde binnen dezelfde vormtaal meerdere extra elementen, modules, ter benadrukking van bepaalde secties of ter visuele vereenvoudiging binnen de user interface van de website. Soms ook simpelweg sloganeske elementen omwille van de cool-factor en verluchting van de inhoud.

Slider


Geanimeerde ‘in-your-face’ banners op het startscherm van de HCPA website informeren leden en andere geïnteresseerden omtrent belangrijke evenementen.

De nieuwe website en de nieuwsbrief straalden de frisse club-dynamiek uit. De identiteit was, al zeg ik het zelf, enorm versterkt met bewezen positief effect op het imago van HCPA in de buitenwereld. De kracht van beredeneerde en doordachte visuele identiteit.

Van 2012 tot eind 2017, voor de overstap naar Gantoise, was ikzelf verantwoordelijk voor de inhoud, vormgeving en het onderhoud van de HCPA-website.


HCPA stond meer dan ooit op de kaart van de Vlaamse, bij uitbreiding nationale hockeywereld. De toon was gezet.

Meer over de verdere uitbouw van de HCPA-identiteit.


Interesse in dit verhaal rond visuele identiteit voor een sportclub? Contacteer me voor het volledige verhaal.