afbeelding project notaris

Project management, webdesign, visuele identiteit en grafisch ontwerp, structuur en content-design notaris.be en notaire.be. Modulaire website, database-gedreven, laag-drempelig beheer. Sinds 2008.

notaris.be en notaire.be zijn de officiële publieke websites van de Belgische Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, Fednot.

homepagina notaris.be [27/09/2019] op groot scherm en smartphone. Herschaling qua vorm én inhoud.

Gedurende de periode sinds 2008 tot op vandaag, vervulde ik, als externe dienstenleverancier meerdere rollen ten dienste van Fednot. Dit, met betrekking tot de publieke websites van de federatie en de kantoor-websites (SVEN).

Op deze pagina leg ik de nadruk op de 4de generatie, anno 2019, van de publieke websites notaris.be en notaire.be, de franstalige tegenhanger. Enkele highlights…

notaris.be homepage, directe toegang tot alle content en belangrijkste functionaliteiten vanuit het bovenste schermdeel
notaris.be homepage, directe toegang tot alle content en belangrijkste functionaliteiten vanuit het bovenste schermdeel

Zowel notaris.be als notaire.be zijn sterk content-gedreven. Beide websites bieden juridisch correcte informatie, steeds conform de actuele wetgeving, respectievelijk elk voor hun Gewest. De inhoud wordt verzorgd door administratoren aan de zijde van Fednot.

Beide homepagina’s presenteren de bezoeker in één oogopslag de 7 hoofdrubrieken en belangrijkste functionaliteiten, met behoud van soberheid en ernst.

Modules berekening van de aktekosten

complexe rekenmodules sober en overzichtelijk weergegeven, op alle schermgroottes, van laptop tot smartphone

Mits ingave van enkele criteria kunnen bezoekers snel de kosten berekenen voor meerdere soorten notariële aktes. Visuele spreiding van de kosten in taart-diagram.

Analyse van de berekeningen, gehele vormgeving en user interface van de rekenmodule nam ik voor mijn rekening. Ontwikkeling in React onder het label DC-projects.

Layout notaris.be nieuwsbrief

geïntegreerd mailing-systeem, semi- tot vol-automatisch

Meer dan 35000 abonnees krijgen de 15de van elke maand de nieuwsbrief met 1 tot 2 specifiek losstaande artikels aangevuld met automatisch gekoppelde nieuwsberichten. Mailing-management op maat, volledig geïntegreerd in de administratie-omgeving.

Notaris.be administratie-omgeving

notaris administratie-omgeving log in
notaris administratie-omgeving log in

Voor elke taalgemeenschap zijn er aan Fednotzijde een 10-tal administratoren, elk met specifieke rollen en verantwoordelijkheden, die quasi dagelijks deze omgeving gebruiken.

selectie van administratieschermen notaris.be
selectie van administratieschermen

De volledig op maat ontwikkelde administratie-omgeving omvat ondermeer volgende naadloos geïntegreerde hoofdfunctionaliteiten:

Content management (navigatiestructuur en inhoud)
News management (specifieke nieuws-behandeling)
Job management (specifieke vacature-behandeling)
Video management (specifieke video-behandeling)
SVEN management (centraal beheer kantoor-sites)
Contact management
Mailing & newsletter management

notaris.be administratiescherm ter beheer van de glossary
notaris.be administratiescherm ter beheer van de glossary – woordenlijst (nl)

Alle functies overzichtelijk, laagdrempelig in begrijpelijke taal. Geen overbodige noch dubbelzinnige functionaliteiten, beperkt tot de maximale essentie.


Hieronder in een notedop een projecthistoriek met vermelding van de belangrijkste acties gedurende de laatste 11 jaar. Of hoe een totaaloplossing ter beheer van notaris.be en notaire.be stelselmatig evolueert tot wat het heden is.

2008 – Gunning van de opdracht ‘herwerking en onderhoud notaris.be’ na aanbesteding. Grafisch ontwerp en ontwikkeling hoofdsites KFBN, 2de generatie: notaris en notaire. Inhoudsanalyse en opzetten hoofdstructuren, basisintegratie van alle inhoud voor de Vlaamse raad van het Notariaat (VlaNot) met bewezen zeer positief effect op de bezoekersstatistieken. Gedelegeerd administratieplatform en gebruiksvriendelijk CMS op maat met semi-automatisch nieuwsbriefsysteem, alles gesplitst voor VlaNot en de Conseil Francophone (CF).

2009 – Grafisch ontwerp en ontwikkeling 2de generatie SVEN (Site Voor Elke Notaris). Gebruiksvriendelijk systeem dat het voor de KFBN-administrator mogelijk maakt per notariskantoor een aparte website in een vast grafisch stramien aan te maken.

2011 – Integratie meertaligheid, nederlands en/of frans en/of duits, voor de SVENs. Grafische vormgeving en ontwikkeling groepswebsite voor de kamer der notarissen van Waals-Brabant met beschermde reservatiefunctionaliteit voor openbare verkopen, koppeling met het centraal CMS.

2012 – Grafische vormgeving en ontwikkeling mobiele versie (web app) van de hoofdsites: m.notaris.be en m.notaire.be met aparte functionaliteiten eigen aan het mobile medium, localisatie, etc. Meer over mobile notaris hier.

2014 – Start 3de generatie. Hercodering en optimalisatie van het totale platform en alle functionaliteiten. Complete redesign, nieuwe vormgeving van alle toepassingen naar basisontwerp KFBN. Integratie van gehele responsiviteit voor tablets en smartphones, ter vervanging van de mobiele versie met statistische gegevens in eigen beheer.

2016 – Grafisch ontwerp en ontwikkeling van een gebruiksvriendelijk bijkomend mailingsysteem voor externe relaties.

2018 – Start 4de generatie. Complete redesign naar aanleiding van de rebranding van de KFBN naar Fednot.

Doorlopend sinds 2008 – Project management en analyse. Ondersteuning en onderhoud van de bestaande toepassingen in het algemeen. Actualisaties van de verschillende publieke berekenmodules. Pro-actieve analyses in functie van nieuwe ontwikkelingen, suggesties, …. Continu overleg, regelmatige vergaderingen op uitnodiging van de commissie IT, ter evaluatie van stand van zaken, suggesties ter optimalisatie, etc.


Ontwikkelingen gebeurden onder het label ‘Resilion’ met Mark Wouters (2008-2012) en vanaf 2012 onder het label ‘DC-projects’ met Dreams and Creations.

Data met betrekking tot notarissen en notariskantoren komt vanuit Fednot-ICT.


Een werkrelatie van meer dan 10 jaar als deze voor Fednot, laat zich niet vertellen op één portfolio-pagina. Contacteer me voor het ganse verhaal.