afbeelding van ipad met mnotaris.be

Analyse, ontwerp en branding van de mobiele versie van notaris.be en notaire.be.

Als spin-off ten overstaan van de hoofdsites notaris.be en notaire.be werd in 2011, voor elk taalgebied, een losstaande mobiele versie ontworpen en ontwikkeld, in opdracht van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

presentatie m.notaris startscherm op Apple iphone
presentatie m.notaris startscherm op Apple iphone

De mobiele versie was esthetisch, gebruiksvriendelijk en laadde uiterst snel. Al zeg ik het zelf. M.notaris.be en de franstalige tegenhanger werden bijzonder goed onthaald en kenden een exponentieel stijgend gebruikersaantal.

m.notaris snelkoppeling-mavicons voor het beginscherm van smartphone of tablet
m.notaris snelkoppeling-mavicons voor het beginscherm van smartphone of tablet

M.notaris en m.notaire.be waren beide gereduceerde ‘mobiele’ versies van de respectievelijke hoofd websites notaris en notaire.be. Beperkt tot de belangrijkste functionaliteiten in een zeer intu├»tieve versie en aangepaste vormgeving. Meerdere berekeningsmodules, video’s, de zoek-functionaliteit ‘vind een notaris’, alle kantoor-gebonden vacatures, een uitgebreide FAQ-sectie en uiteraard nieuwsberichten. Mobile en up-to-date.

aanpassing van de layout  naargelang de kanteling van het tabletscherm, horizontaal en verticaal
aanpassing van de layout naargelang de kanteling van het tabletscherm, horizontaal en verticaal

Er werd een scherm-adaptieve versie voor smartphones en een versie voor tablets ontwikkeld. Van responsief webdesign -het automatisch aanpassen van een web-toepassing naargelang de schermgrootte en kanteling- was toen nog geen sprake. Ook verschillen tussen besturingssystemen (iOS, android) en browserversies werden naadloos opgevangen.

mobile notaris workspace
mobile notaris workspace

Het ganse traject, van concept tot ontwikkeling, viel onder mijn beheer. Analyse, ontwerp, user interface prototyping en grafisch design nam ik voor eigen rekening. De ontwikkeling zelf gebeurde onder het label ‘DC-projects’ in samenwerking met Dreams and Creations.

prototype elementen m.notaris user interface
prototype elementen m.notaris user interface

Prototyping zoals ik het graag doe. Schetsen met potlood en enkele steunkleuren met markers geven snel een indruk van de beoogde user interface en interactie. Ik geef in beginfases nog steeds de voorkeur aan deze simpele methode omdat het me toelaat me 100% te concentreren op het onderwerp zelf. In het kader van grote projecten en complexe user interfaces, is Adobe XD wat mij betreft veruit de beste tool.

Download artikel in Notarius maart 2012 over de lancering van m.notaris.be
Artikel in Notarius maart 2012 (PDF) over de lancering van m.notaris.be

Geïnteresseerd in dit of een ander verhaal? Aarzel niet, stuur me een bericht en dan spreken we snel.